Vandreruter omkring Århus

Udsigt over Århus bugt
Moesgaard Museum
Omkring Brabrandsø og Årslev Engsø
Brabrandsø

Vandreruter omkring Århus

Siden i sommers hvor min veninde og jeg gik omkring halvdelen af Camønoen, har jeg efterhånden været på mange Vandreture. I sommers gik jeg sammen med min veninde 4 dage i træk og oplevede halvdelen af smukke Møn. Undervejs så vi virkelig smuk natur og boede på hyggelige vandrehjem. Du kan læse meget mere om den tur i det her blogindlæg.

Jeg blev totalt bidt af at vandre og i efteråret begyndte jeg at gå lange ture i og omkring Aarhus hvor jeg bor. Jeg stod tidligt op flere søndage morgener og gik afsted mens hele byen sov. Omkring 7.30 kiggede jeg forbi lagkagehuset og købte en sandwich og en chokoladebolle til min tur. I min taske havde jeg i forvejen pakket muslibarer, frugt, te og vand og på armen startede jeg mit løbeur, så jeg kunne holde øje med kilometerne og blive motiveret undervejs. Det føles så fedt at gå afsted tidligt om morgenen mens der er en helt særlig ro over byen og solen stille og roligt lyser op.

Jeg gik bl.a. følgende ruter, som alle var gode på hver sin måde:

Rundt om Brabrandsø og Årslev Engsø – 26,7 km
Min første lange tur efter Camønoen gik jeg i midten af august. Jeg læste om ruten, som kaldes ‘den blå rute’, hvor man vandrer rundt om Brabrandsø og Årslev Engsø med smukke udsigter over vandet undervejs. Det var en virkelig smuk tur og der var pænt omkring søerne.

Jeg kom dog på en mindre omvej da jeg krydsede vejen fra den ene sø til den anden, og brugte nogle kilometer på at finde tilbage til den rigtige sti igen. Jeg tror jeg må have overset et skilt, for ruten var fint skiltet og det gav sig selv det meste af turen hvilken vej man skulle.

Turen endte med at blive 26,7 km for mig, og jeg var pænt smadret da jeg kom hjem. Det var det længste jeg havde gået på det tidspunkt. Men overordnet set var det en virkelig god vandrerute, og det var fedt at man gik meget på stier og omkring skov og natur. På noget af brabrandstien er der dog nogle kilometer på asfalt, hvilket godt kan føles lidt hårdt at gå på.

Du kan læse mere om ruten her:

https://www.naturhistoriskmuseum.dk/book-os/guidede-ture-p%C3%A5-museet-og-i-naturen/brug-solstr%C3%A5ler-over-aarhus/de-syv-ruter/den-bl%C3%A5-rute

Til Moesgaard og retur – 23,3 km
Omkring 2 uger efter valgte jeg at gå til Moesgaard museum og hjem igen. De første 4-5 km brugte jeg på at komme til den uendelige bro, og derefter gik jeg via stier igennem smuk skov mod Moesgaard. Det var en virkelig flot rute med flere flotte udsigter ud over havet.

Jeg mindes dog at jeg et par steder var lidt i tvivl, om jeg var på den rigtige rute, og derfor blev nødt til at tjekke på Maps. Det var lidt et minus, for det er klart rarest, når man bare kan slå hovedet fra og følge skiltene. Men jeg fandt ud til Moesgaard og der var virkelig hyggeligt og fint!

Turen hjem føltes lidt lang, jeg tror der er noget psykisk over, at skulle gå den samme rute tilbage. Generelt kan jeg godt lide at gå en rundtur, eller at køre et sted hen og gå hjem, så man ikke skal gå samme rute ud og hjem. Til gengæld var størstedelen af ruten på stier i skoven, hvilket var et stort plus.

Du kan finde ruten her:

https://www.naturhistoriskmuseum.dk/Files//Filer/Solstraaler/kystruten/KA%20selv%20Kystruten.pdf

Risskov strand ud til Egå Marina og retur – 18,9 km
I september havde jeg en tur hvor jeg gik mod Århus nord og Risskov. Her fulgte jeg Risskov strand og gik langs vandet til Egå Marina hvor jeg vendte om og gik retur.

Ruten var smuk og det var hyggeligt at gå langs vandet, men også hårdt at gå i sand størstedelen af turen.

Skanderborg – Århus – 30,2 km
Sidste weekend i januar 2021, tog jeg på en længere vandretur fra Skanderborg til Århus hvor jeg fulgte ruten der hedder ‘Silkeborg – Århus’. Jeg var endnu en gang forbi lagkagehuset og købe sandwich og chokoladebolle til min tur. Jeg gik til Århus station og tog toget til Skanderborg station. Herfra gik jeg efter det sted hvor Sverigesvej og Gl. Randersvej krydser hinanden, da jeg havde læst at det var her første skilt på ruten mod Århus ville være (ruten er nemlig ikke markeret ind igennem Skanderborg by).

Jeg fandt skiltet og gik igennem skove, små byer og forbi marker i kuperet terræn, indtil jeg kom til Årslev Engsø, som jeg kunne genkende fra i sommers hvor jeg gik ‘den blå rute’. Her fra fulgte jeg søerne indtil Århus centrum.

Der var god skiltning undervejs og vejret var helt perfekt – sol og frostklart. Det var sådan en god tur. Der var noget fedt over, at køre væk, og vide at der kun var en vej hjem og for hvert skridt jeg tog kom jeg tættere på mål.

Du kan læse mere om ruten her:

https://naturstyrelsen.dk/publikationer/2009/mar/vandreruten-aarhus-silkeborg/

Jeg håber du har kunne finde lidt inspiration til vandreruter omkring Århus, der findes så mange flotte steder, og der er noget særligt over at opleve naturen på gåben – jeg kan kun anbefale det. Træthedsfølelsen i kroppen efter en lang vandretur samtidig med, at man mentalt er helt fyldt op med energi, er noget af det bedste jeg ved.

Rigtig god vandrelyst!

Nedenfor har jeg samlet lidt billeder fra min vandretur fra Skanderborg til Aarhus 🙂

Livet i Aarhus, Vandring
Tidligere indlæg
Næste indlæg

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply